Že jste ještě něco takového nezažili? Každý z nás má určitě ten svůj den, kdy marně pátrá po něčem, co by spravilo jeho chuť. Nebo otevře lednici s tajným přáním, že by si něco dal, něco dobrého, ale co by to mělo být. Jindy cíleně zamíříme do tajných zásob naší skříňky, alespoň kousek čokolády kdyby se tu našel.
Čokoláda a výrobky z ní jsou přímo ideální pro naše toulavé chvilky. Vhodné pro dárek nebo poděkování pro každou věkovou hranici. Nikoho neurazí a někdy naopak může překvapit. Výrobci se předhání s výrobou a vzhledem, náplní a různými tvary.
Kvalitní čokoláda je přínosem pro naše tělo
Od dětství jste slýchávali, že čokoláda je zdroj obezity a je nutno zabránit její větší konzumaci? Ano, mnozí jsme se určitě s takovýmto výrokem setkali. Co na to ale říkají výživový poradci? Martin Jungmann – Certifikovaný výživový poradce se k čokoládě vyjádřil takto: „Konzumace kvalitní čokolády se určitě nebojte. Pamatujte jen, že všeho s mírou. Když si dáte např. jeden řádek kvalitní hořké čokolády (cca 20 g) uspokojíte své chutě a vaše tělo Vám také poděkuje.“
Čokoláda prošla dlouhým vývojem
Její historie je pestrá. Věděli jste například, že první tuhá hořká čokoláda spatřila světlo světa v roce 1847? Mléčná si dala chvíli na čas a vznikla až v roce 1875. Když navštívíme různé obchody, můžeme vidět plné regály čokolád, čokoládových tyčinek, pralinek nebo bonbonů. S oříšky, rozinkami, sušeným ovocem. Některé mají pestré náplně s jahodovou, mentolovou nebo jinou příchutí. A nemluvě o višních v čokoládě nebo rumových pralinkách.
Jak jen poznat tu pravou
Naštěstí ji nemusíme hledat pod závojem, jako princ hledal tu jeho pravou princeznu mezi ostatními krasavicemi. Každá čokoláda má své složení napsané na obalu. Ta správná obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Kakaové máslo je bez přídavku jiného rostlinného tuku. Obsah kakaové sušiny je nejméně 35%. Velmi kvalitní jsou čokolády s vyšším obsahem kakaa a takové v rozumné míře rozhodně neublíží a potěší naše chuťové pohárky.