Pro mnohé z nás je vůně domova spojena s vůní dřeva. Dřevěný nábytek, kuchyňská linka, obložení, podlahy… Vše se tak nějak promítá do interiéru a dotváří ráz jednotlivých místností. Pokud jste typ spíše technického ražení, a naopak milujete kov a plast, je vhodné pro zútulnění prostoru dodat minimálně dva dřevěné doplňky. Především v kuchyni lze přímo čarovat. Na linku opřete několik prkének různých tvarů, barev a velikostí a máte vystaráno. Hned vše vypadá zabydleněji. Do stojánku ke sporáku postavte několik dřevěných vařeček a vaření exkluzivních jídel zvládnete levou zadní a s úsměvem na tváři.
Je však potřeba se o tyto doplňky řádně starat. Čas od času je vhodné dřevo namořit olejem. Jednoduše vezměte rostlinný olej a vetřete jej do něj. Nejlépe přes noc. Ráno bude jako nové.
Nemusím ani dodávat, že je nezbytné prkénko, vařečku apod. po každém použití umýt. Jednak tím eliminujeme zabarvení výrobku a za druhé jde o bezpečnost hygieny. V kuchyni je velice snadné nakazit se bakteriemi a způsobitotravu jídlem nejen sobě, ale i dalším členům rodiny. Podle pokusu z roku 1993 je dokonce prokazatelné, že užívání dřevěných prkének k přípravě pokrmů je bezpečnější než při použití prken plastových. Proč tomu tak je však není zřejmé.
Co zásadně nedělat? Zásadně nečistit dřevo pomocí oplachu a síly myčky. Vím, že to láká, vařečku vložit do myčky nádobí a zmáčknout knoflík. Ale myčka vyvíjí velice silný proud vody, který ničí ochranou vrstvu dřevěných výrobků a navíc způsobuje předčasné opotřebení a zničení jednotlivých kusů. Dřevo se začne klížit, kroutit či praskat. Také je dobré prkno a vařechy omýt ihned po použití, nenechat zaschnout zbytky jídel a následně nemáčet ve dřezu plném vody.
Na prkénku lze nejen jídlo krájet, ale i servírovat. Stejně tak vařečku lze užít nejen k zamíchání pokrmů, ale i třeba ke hře s dětmi, či jako držák utěrky.